YHTEISÖILLÄ ON MUSTA LAMPAANSA

Raamatussa on monia kertomuksia, missä voi nähdä kuinka perheillä ja yhteisöllä on kautta aikain olleet mustat lampaansa. Musta lammas on se, johon jokainen heijastaa omat pelkonsa, heikkoutensa ja kapinansa. Musta lammas on yleensä lauman vahvin ja syötetyin. Se on saanut osansa isommalla kädellä.

Yksi musta lammas oli kansanjohtaja Mooses. Hän joutui sorretuksi egyptiläisen perheensä parissa, kun hän puolusti israelilaista veljeään ja löi yhden miehen kuoliaaksi. Teko oli väärä, sitä ei voi kieltää, mutta oman perheen hylkääminen tuotti varmasti kipua miehelle, jonka harteilla lepäsi Jumalan kutsu.



Oma perhekin voi hylätä. Yleensä tilanteet, missä sellaista tapahtuu, liittyvät jotenkin tilanteisiin, missä on helppo lähteä kaivelemaan menneitä ja usein ihmiset omalla anteeksiantamattomuudellaan jättävät syytetyn ulkopuolelle leirin. Joosef tuli hyljätyksi veljiensä kateuden vuoksi. He eivät ymmärtäneet nuoremman veljen suosikin asemaa. Hänet oli eliminoitava.




1. Moos. 37:23  Kun Joosef sitten tuli veljiensä luo, riisuivat he Joosefilta hänen ihokkaansa, pitkäliepeisen, hihallisen ihokkaan, joka oli hänen yllään,
Musta lammas on usein myös yllättäjä. Monet mustat lampaat ovat päässeet elämässä eteenpäin voimaannuttuaan ensin taisteluissa. Heidän niskaansa on kaadettu ämpäri kaupalla kaikkea likaista ja turhaa, mutta senkin musta lammas on osannut käyttää hyödykseen, eikä ole masentunut turhista. Mooses oli luja ja rohkea. Hän tarvitsi sellaisen luonteen pärjätäkseen kansanjohtajana. Mutta virheestä häntäkin sakotettiin. Tottelemattomuus Jumalaa kohtaan aiheutti sen, ettei hän päässyt astumaan jalallaan pyhälle maalle; saattoi nähdä sen vain kaukaa.

Miksi ihmiset tarvitsevat mustia lampaita? Siinäpä kysymys. Yksi uhri ja sijaiskärsijä on jo mennyt edeltämme. Jeesus kantoi koko ihmiskunnan synnit ja rikkomukset harteillaan, sälytti ne päällensä, jotta meillä rauha olisi.




Ap. t. 8:32  Ja se kirjoitus, jota hän luki, oli tämä: "Niinkuin lammas hänet viedään teuraaksi; ja niinkuin karitsa on ääneti keritsijänsä edessä, niin ei hänkään suutansa avaa.



Ilman sisäistä rauhaa ihminen on kyltymätön. Sisäisen rauhan puute saa ihmiset kärvistelemään, kiroamaan toisia ja etsimään syytä milloin mistäkin. Rauhan löytänyt ei lähde nostamaan kättään toista vastaan. Hän mieluummin kääntää toisenkin posken lyöjälleen. Rauha on siksi tavoittelemisen arvoinen; ei vain kansakuntien vaan myös minun ja meidän jokaisen kohdalla.


Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.


Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit