VERENPERINTÖ


( Ehtoolliskokouksen saarna Ikaalisten vapaakirkossa 2.10.2016 )

Tänään aion puhua verestä, liitonverestä. Jokainen kristitty ymmärtää, että ilman uhriverta me emme olisi tulleet Jumalan lapsiksi. Tarvitaan siis veri. Mullikoitten veri ei kyennyt pelastamaan ihmistä synneistään.

Hepr. 9:
11 Mutta kun Kristus tuli tulevaisen hyvän ylimmäiseksi papiksi, niin hän suuremman ja täydellisemmän majan kautta, joka ei ole käsillä tehty, se on: joka ei ole tätä luomakuntaa,
12 meni, ei kauristen ja vasikkain veren kautta, vaan oman verensä kautta kerta kaikkiaan kaikkeinpyhimpään ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen.

Entisajan eläinuhrit olivat vertauskuva ja voidaan puhua, että niiden uhraaminen oli mielen puhdistusta, ei todellista synnin sovittamista. Siinä ei tapahtunut sitä, mitä Jeesuksen uhri meille avasi. Sana sanoo, että Jeesuksen veren sovitus yltää sinne kaikkein pyhimpään sopukkaan asti ja saa aikaan iankaikkisen lunastuksen.

Ihmisveri on synnin seurauksena saastunut. Raamattu opettaa, että veressä on sielu. Jopa eläimen veressä on eläimen sielu, siksi kaikki liha pitää puhdistaa verestä ennen sen syöntiä. Veri on valutettava. Emmehän halua tulla eläimen sielusta osallisiksi?  Kun me ehtoollisella syömme Hänen lihansa ja juomme Hänen verensä, me tulemme osallisiksi Hänestä ja Hänen sovituksestaan. Me liitymme yhä uudestaan Häneen. Olemme ikään kuin yhtä lihaa ja henkeä Hänen kanssaan. Jeesus on ainut maanpäällä vaeltanut "Jumalan kuva", joka oli synnitön ja puhdas.

Raamattu opettaa, että isien pahat teot siirtyvät sukupolvelta toiselle. Synnit siirtyvät siis isien perintönä elämäämme. Jeesuksen isä on Jumala, puhdas ja täydellinen. Maria on äiti,ja vaikka Maria ei ollut synnitön, siirtyy kuitenkin synti isien verenperintönä. Näin voimme ymmärtää, että Jeesus on täysin puhdas. Jumala tarvitsi oman poikansa suorittamaan tehtävän, joka olisi ihmiselle ollut mahdoton. Jokainen meistä kantaa isiensä perimää.

Entä perimämme nyt? Miten sellaisen ihmisen perimä, joka on tullut liitetyksi Kristuksen sukupuuhun?

Apt. 17:
24 Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä,
25 eikä häntä voida ihmisten käsillä palvella, ikäänkuin hän jotakin tarvitsisi, hän, joka itse antaa kaikille elämän ja hengen ja kaiken.
26 Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat,
27 että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää-hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;
28 sillä hänessä me elämme ja liikumme ja olemme, niinkuin myös muutamat teidän runoilijoistanne ovat sanoneet: 'Sillä me olemme myös hänen sukuansa'.

Jumala on etsinyt meitä liittääkseen meidät omaan sukuunsa ja omaan perimäänsä. Tämä meidän tulisi nähdä yhä selvemmin. Usein me puhumme ja jaamme ajatuksia sukujemme sairauksista, heikkouksista ja perisynneistä, jotka ovat pitäneet perheitämme otteessaan vuosikymmeniä. Tänään Herra sanoo meille, sanoutukaan niistä irti! Me emme ole enää synnin orjia, vaan olemme liitetyt Kristukseen ja Hänen meille jättämään perintöönsä. Mikä on se perintö?

Gal. 3:

15 Veljet, minä puhun ihmisten tavalla. Eihän kukaan voi kumota ihmisenkään vahvistettua testamenttia eikä siihen mitään lisätä.
16 Mutta nyt lausuttiin lupaukset Aabrahamille ja hänen siemenelleen. Hän ei sano: "Ja siemenille", ikäänkuin monesta, vaan ikäänkuin yhdestä: "Ja sinun siemenellesi", joka on Kristus.
17 Minä tarkoitan tätä: Jumalan ennen vahvistamaa testamenttia ei neljänsadan kolmenkymmenen vuoden perästä tullut laki voi kumota, niin että se tekisi lupauksen mitättömäksi.
18 Sillä jos perintö tulisi laista, niin se ei enää tulisikaan lupauksesta. Mutta Aabrahamille Jumala on sen lahjoittanut lupauksen kautta.
19 Mitä varten sitten on laki? Se on rikkomusten tähden jäljestäpäin lisätty olemaan siihen asti, kunnes oli tuleva se siemen, jolle lupaus oli annettu; ja se säädettiin enkelien kautta, välimiehen kädellä.
20 Välimies taas ei ole yhtä varten; mutta Jumala on yksi.
21 Onko sitten laki vastoin Jumalan lupauksia? Pois se! Sillä jos olisi annettu laki, joka voisi eläväksi tehdä, niin vanhurskaus todella tulisi laista.
22 Mutta Raamattu on sulkenut kaikki synnin alle, että se, mikä luvattu oli, annettaisiin uskosta Jeesukseen Kristukseen niille, jotka uskovat.
23 Mutta ennenkuin usko tuli, vartioitiin meitä lain alle suljettuina uskoa varten, joka oli vastedes ilmestyvä.
24 Niinmuodoin on laista tullut meille kasvattaja Kristukseen, että me uskosta vanhurskaiksi tulisimme.
25 Mutta uskon tultua me emme enää ole kasvattajan alaisia.
26 Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.
27 Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet.
28 Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.
29 Mutta jos te olette Kristuksen omat, niin te siis olette Aabrahamin siementä, perillisiä lupauksen mukaan.

Uusi liitto Kristuksessa on vapauttanut meidät Hänen lapsikseen täydellisesti. Me emme saa enää minkään antaa orjuuttaa itseämme. Tämä maailma tahtoisi, että jokainen meistä tulisi sidotuksi johonkin, kuka mihinkin. Jotkut tulevat jonkin jäjestelmän orjaksi, naiset miehensä, työntekijä työnsä jne. Maailma orjuuttaa.

Kun me olemme Kristuksessa, saamme olla vapaita kaikista orjuuttavista tekijöistä ja liittyä Hänen perintöönsä. Meidän ei tarvitse enää miettiä, mitä olemme saaneet syntymälahjaksemme lihamme kautta. Kun olemme uudestisyntyneet hengessämme, annetaan myös Hengen hallita meitä. Se tarkoittaa sitä, että näemme perintömme oikein. Meille on annettu kaikki!

RUKOUS:

Herra, me pyydämme tänään anteeksi sitä, että olemme juuttuneet isiemme pahoihin tekoihin ja perintöön. Vapauta meidät elämään Sinussa uutta elämää ja näkemään perintöosamme oikein. Vapauta meidät kokonaan siitä synnin ja sairauden kirouksesta, minkä tämä lihallinen syntymämme on meihin iskenyt. Iske meidät kanssasi ristille ja avaa meidän ymmäryksemme näkemään Sinun vuodatetun veresi uutta elämää puhuvan voiman! Tahdomme tänään yhdessä sanoutua irti vääristä orjuuttavista siteistä ja ottaa vastaan perintöosamme Sinussa. Aamen. ”

Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit