MILLAISIA JOHTAJIA SEURAAMME?

(9:15) Ja tämän kansan johtajat tulivat eksyttäjiksi, ja johdettavat joutuivat hämminkiin.

Luuk. 22: 25 Niin hän sanoi heille: "Kansojen kuninkaat herroina niitä hallitsevat, ja niiden valtiaita sanotaan hyväntekijöiksi.
26 Mutta älkää te niin; vaan joka teidän keskuudessanne on suurin, se olkoon niinkuin nuorin, ja johtaja niinkuin se, joka palvelee.



Ihmiset ovat aina tarvinneet johtajia.  Jumala antoi ihmisille kuninkaat ja muut johtajat ( profeetat, tuomarit ja papit ym.), sillä Hän näki, että kansat tarvitsivat niitä ja halusivat seurata johtajiaan.  Johtajat tosin ovat eri aikakausina vaihtuneet ja hoitaneet tehtäviään kuka enemmän ja kuka vähemmän jumalisesti.  Jesaja sanoo, että kansan johtajat veivät kansaa harhaan ja ihmiset joutuivat hämminkiin.  Näin on ollut ja näin on meidänkin päivinämme.

Mooses yritti johtaa israelilaisia parhaan taitonsa mukaan luvattuun maahan.  Mooseskin oli tottelematon Jumalaa kohtaan, eikä päässyt itse viemään kansaa perille.  Kansa napisi monesti häntä vastaan ja tehtävä ei ollut helppo.  Johtajana oleminen vaatii paljon ja hänen vastuunsa on suuri.

Mutta kun kansa näki, että Mooses viipyi eikä tullut alas vuorelta, kokoontui kansa Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: "Nouse, tee meille jumala, joka käy meidän edellämme. Sillä me emme tiedä, mitä on tapahtunut Moosekselle, tälle miehelle, joka johdatti meidät Egyptin maasta."

Ihminen ei ole sen jalostuneempi tänään.  Kukin meistä katsoo itselleen johtajan, jota mielellään seuraa.  Toisaalta, jos petymme, olemme valmiit vaihtamaan johtajiamme.  Väitänkin, että siksi tarvitsemme seurakunnan uskomme kasvupohjaksi, missä itse Herra Jeesus on seurakuntansa johtaja ( srk:n pää ) ja me ihmiset Hänen palvelijoitaan!

Luukkaan evankeliumissa Jeesus sanoo, että todellinen johtaja on se, joka palvelee.  Hänen laumaansa ei johdeta koskaan herroina halliten.  Maalliset johtajat käyttävät valtaa ja johtavat ihmisiä kuka minkäkin strategiansa pohjalta.  Maalliset johtajat hoitavat heille uskottua tehtävää ja lopulta jokainen heistäkin tulee kerran Jumalan kasvojen eteen vastaamaan teoistaan. 

Jumala on kansakuntien Jumala.  Hän on yksilöihmisen Jumala.  Ketä me seuraamme tänään? Seuraammeko vajavaista ihmistä vai kaiken Luojaa ja ylläpitäjää?  Mooses puhui Jumalan kanssa kasvoista kasvoihin.  Hän sai viisautta ylhäältä ja hänellä oli näky suoraan Jumalalta.  Kun kansa totteli häntä, se menestyi.  Voiko meillä olla tällaisia johtajia yhä tänään?

Oikea tapa johtaa on olla itsekin johdettuna ja alistua itse auktoriteetin alle.  Kukaan ihminen ei kykene pitämään valtaa käsissään.  Jos törmäämme sellaiseen vallankäyttöön, mikä ei alistu auktoriteetin alle, on aina herättävä!

Mistä tiedämme, että jonkin takana on maailmankaikkeuden Luoja ja Jumala? Miten voimme varmistua johtajiemme motiiveista?   Tässä siihen muutama ajatus Raamatun lehdiltä:

1.  Palveleva johtajuus on sellaista, joka ei korota ihmistä ja hänen valtaansa, vaan tulee rinnalle ja näyttää esimerkkiä toinen toistemme huolehtimisesta.  Sen takana on jumalallinen suunnitelma ihmiskunnan hyväksi.  Vrt. paimenuus srk:ssa.

Ja minä annan teille paimenet oman sydämeni mukaan, ja he kaitsevat teitä ymmärryksellä ja taidolla.




2.  Hedelmät kertovat meille, mistä vaikuttimista kaikki on lähtöisin.

Matt .7:
18 Ei saata hyvä puu kasvaa pahoja hedelmiä eikä huono puu kasvaa hyviä hedelmiä.
19 Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen.
20 Niin te siis tunnette heidät heidän hedelmistään.
21 Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon.

Me voimme Jumalan Sanan avulla tutkia, mihin suuntaan meitä johdetaan.  On tärkeää tarkistaa suuntaa itse, eikä luottaa sokeasti johtajiin!  Johtajat ovat myös alttiita eksymään;  Ovathan hekin ihmisiä ja monenlaisten houkutusten kohteena.  

3.  He kykenevät kertomaan vaikuttimensa ja lähtökohtansa ja ovat kutsumustietoisia johtajia.
On oltava perusteluja. Jos ne puuttuvat, on meidän herättävä!  Todelliset johtajat käyvät kanssamme vuoropuhelua ja kykenevät ottamaan myös kritiikkiä rakentavasti vastaan sekä käsittelemään sitä. 

1 Kun. 12:
5 Hän vastasi heille: "Menkää ja odottakaa kolme päivää ja tulkaa sitten takaisin minun tyköni". Ja kansa meni.
6 Kuningas Rehabeam neuvotteli vanhain kanssa, jotka olivat palvelleet hänen isäänsä Salomoa, kun tämä vielä eli, ja kysyi: "Kuinka te neuvotte vastaamaan tälle kansalle?"
7 He vastasivat hänelle ja sanoivat: "Jos sinä tänä päivänä rupeat tämän kansan palvelijaksi ja palvelet heitä, jos kuulet heitä ja puhut heille hyviä sanoja, niin he ovat sinun palvelijoitasi kaiken elinaikasi".

Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit