MIKÄ ON LAIN TARKOITUS?


Muistan, kun opiskelin nuorisotyötä aikoinaan teologisessa opistossa ja mieleeni painui yhden opettajani vertaus:  - " Ajatelkaa, jos pyydätte nuoria pelaamaan jalkapalloa, eikö silloin olekin tärkeää että tuomari hoitaa tehtävänsä ja pitää pelissä järjestystä yllä?  Mitä, jos tuomari yht´äkkiä otettaisiinkin pois kentältä, kuinka peli kulkisi sen jälkeen?

Totta!  Jos pelissä ei ole tuomaria, ei peli enää kulje ja se ei ole sen jälkeen edes kivaa.  Sujuva ja hyvä peli tarvitsee hyvää ja oikeudenmukaista tuomarointia, oletko kanssani tästä samaa mieltä?

Ensinnäkin Jeesus itse sanoi, ettei hän tullut kumoamaan lakia:

Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.


Päinvastoin Jeesukselle on tärkeää, että Jumalan lait toteutuvat ihmiselämässä, sillä ne ovat viisaudella laaditut ja ne suojelevat meitä.  Niiden tarkoitus on, että meillä olisi hyvä ja vakaa elämä.  Kun me rikomme niitä vastaan, aina joku " pelaaja " kärsii.  Pahimmassa tapauksessa koko " joukkue ".

Lakihenkisyys on sitä, että ihminen juuttuu suorittamaan ja miellyttämään Jumalaa ilman että antaa armolle ja rakkaudelle sijaa. Hän vaatii sitä itseltään ja muilta. Jeesus tuli täyttämään lain, mikä tarkoittaa sitä, että koska Hän on Rakkaus, Hän voi vapauttaa meidät elämään yltäkylläistä elämää Hänen yhteydessään ja Hänen avullaan me voimme voittaa muuten niin ylivoimaiseksi käyvät kiusaukset ja houkutukset elämässämme.




Silti me saatamme langeta, sillä ihminen itsessään on heikko.  Jumalan voima voi tulla kuitenkin täydelliseksi heikkoudessamme ja Hänen kunniakseen me voimme saada hengellisiä voittoja syntiä ja kiusauksia vastaan!


(19:8) Herran laki on täydellinen; se virvoittaa sielun. Herran todistus on vahva, se tekee tyhmästä viisaan. 
Hänen Jumalansa laki on hänen sydämessään, hänen askeleensa eivät horju.



ME OLEMME ARMOTTOMIA TOISIA KOHTAAN JA YLEENSÄ PEILAAMME TOISIIN OMAT HEIKKOUTEMME


Ihminen on taipuvainen omasta rikkinäisyydestään käsin käsittelemään armottomasti kanssamatkaajiaan.  Omat haavani tekevät minusta kärkkään aistimaan toisten heikkouksia.  Me emme tahdo itse alistua Jumalan lakien alle, emmekä näe toistenkaan saavan siihen mahdollisuutta.  On otettava ensin hirsi omasta silmästään, voidakseen taluttaa toisia.  Kun myönnän rehellisesti omat heikkouteni ja taipuvaisuuteni syntiin, voin armahtaa myös muita.  
Matt. 7:

1 "Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi;
2 sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan.
3 Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi?
4 Taikka kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Annas, minä otan rikan silmästäsi', ja katso, malka on omassa silmässäsi?
5 Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä.


EI OLE VÄÄRIN NOUDATTAA JUMALAN ANTAMIA LAKEJA JA KERTOA NIISTÄ  TOISILLE

Jokainen Jumalasta syntynyt on oikeutettu puhumaan ja kertomaan Jumalan teoista ja Hänen armoliitostaan meitä ihmisiä kohtaan.  Se on loppuun asti vajavaista, meidän julistuksemme. Voimme oikeastaan parhaiten kertoa vain siitä, mitä olemme itse kokeneet Hänen seurassaan.  Varmaa on, että Jumalan ajatukset ovat hyvät meitä jokaista kohtaan.


Jer. 29:11 
Sillä minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan eikä turmion ajatukset; minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.


Hän on säätänyt lakinsa meidän parhaaksemme, että voisimme elää rikasta ja onnellista elämää Hänen ominaan.  Synti on kauhistus Jumalalle.  Se ei ole Hänen luonteeseensa kuuluvaa ja Hän tahtoo, että me tulemme Hänen kaltaisikseen suhteessa syntiin.   Jeesuskin oli synnitön.  Me emme tule itsessämme synnittömiksi, mutta kun otamme Jeesuksen vastaan Vapahtajaksemme ja Herraksemme, katsoo Jumala meitä Hänen kauttaan ja läpivalaisussaan.  Silloin Hän näkee meidät täysin kelvollisina ja puhtaina.  Tätä lakihenkinen ihminen ei saata nähdä.  Hän ei näe Jeesuksen armotyötä osana tätä kaikkea.  Emmehän me tahdo olla sellaisia?  Armo kuuluu jokaiselle.

Rukous:  Isä, kiitos että vapautit minut armottomuudesta ja rakkaudesta itseäni ja toisia kohtaan.  Anna minulle sydän, joka näkee sinun lakisi oikeudenmukaisuuden ja voiman synnyttää elämää ympärilläni.  Poista minusta kaikki tuomiomieli ja auta näkemään Jeesuksen armotyön merkitys itseni ja kanssaihmisteni kohdalla entistä kirkkaammin.  Jeesuksen nimessä tätä rukoilen.  Aamen.

Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit