KIELELLÄ ON VALLASSAAN ELÄMÄ



Moni viskoo sanoja kuin miekanpistoja, mutta viisasten kieli on lääke.
Sananl. 12:18.

Sanoilla on suuri merkitys.  Ja Raamattu antaa ymmärtää, että ihmiskielen kesyttäminen on yksi vaikeimmista asioista maan päällä. 

 
Jaak. 3:7 
Sillä kaiken luonnon, sekä petojen että lintujen, sekä matelijain että merieläinten luonnon, voi ihmisluonto kesyttää ja onkin kesyttänyt;
Jaak. 3:8 
mutta kieltä ei kukaan ihminen voi kesyttää; se on levoton ja paha, täynnä kuolettavaa myrkkyä.

 

Aamulla katselin dokumentin miehestä, joka oli kesyttänyt 5 metrisen krokotiilin ja ui yhdessä tämän pedon kanssa. Heistä oli tullut ystävät. Krokotiili oli kuin sulaa vahaa miehen käsissä, joka oli poistanut tämän päästä luodin. Heidän välilleen oli syntynyt ystävyys.

Tämäkin osoittaa meille todeksi sen, kuinka luomakunta on Jumalan tahdosta alistettu meidän ihmisten valtaan.

Mutta sanat, niillä me voimme joko haavoittaa tai parantaa toinen toistamme. Mitä Jumala odottaa siltä, kuinka puhumme toisillemme?   Millainen puhe on suloista ja Jumalallekin otollista?

Matt. 5:
33 Vielä olette kuulleet sanotuksi vanhoille: 'Älä vanno väärin', ja: 'Täytä Herralle valasi'.
34 Mutta minä sanon teille: älkää ensinkään vannoko, älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin,
35 Älkääkä maan kautta, sillä se on hänen jalkojensa astinlauta, älkää myöskään Jerusalemin kautta, sillä se on suuren Kuninkaan kaupunki;
36 Äläkä vanno pääsi kautta, sillä et sinä voi yhtäkään hiusta tehdä valkeaksi etkä mustaksi;
37 vaan olkoon teidän puheenne: 'On, on', tahi: 'ei, ei'. Mitä siihen lisätään, se on pahasta.


Ensinnäkin Jumala ei pidä siitä, että me vannomme jotakin jonkun nimeen. Jumala tahtoo, että me puhumme totta. Meidän pitää tehdä itsellemme selväksi asiat, ovatko ne totta vai ei. Siksi Jumalan tahdon tutkiminen Hänen Sanastaan on tärkeää. Sen valossa me voimme tarkistaa suuntaa. Se on kuin kompassi, joka pitää huolen, että olemme oikealla tiellä. On tärkeää myös perehtyä vastaukseen- ei. Jotkut asiat vaativat ei -sanan. Jeesukseen uskova tietää siis hyvän ja pahan, kykenee erottelemaan ne toisistaan.

Kol. 4:

5 Vaelluksessanne olkaa viisaat ulkopuolella olevia kohtaan, ja ottakaa vaari oikeasta hetkestä.
6 Olkoon puheenne aina suloista, suolalla höystettyä, ja tietäkää, kuinka teidän tulee itsekullekin vastata.

Kun on kyse ihmisistä, jotka eivät vielä tunne Herraa, heille tulee puhua suloisesti ja suolalla höystäen. Tällöinkään ei pidä puhua mitä sattuu, vaan tarkoin tietäen, mitä tulee puhuneeksi. Tarvitaan siis taitoa, jota vain Jumalan Pyhä Henki voi meille antaa. Hyvä esimerkki on Jeesus itse. Hän kohteli kaikkia lämmöllä ja ymmärryksellä. Kertomukset Hänestä lisäävät ymmärrystämme suhteessa lähimmäisiimme.

Ja vielä kolmanneksi meille jää uskon sisaret ja veljet, kuinka meidän tulee puhua toisillemme?
1 Tess. 5:
12 Mutta me pyydämme teitä, veljet, antamaan tunnustuksenne niille, jotka tekevät työtä teidän keskuudessanne ja ovat teidän johtajanne Herrassa ja neuvovat teitä,
13 sekä pitämään heitä erinomaisen rakkaina heidän työnsä tähden. Eläkää rauhassa keskenänne.
14 Me kehoitamme teitä, veljet: nuhdelkaa kurittomia, rohkaiskaa alakuloisia, holhotkaa heikkoja, olkaa pitkämieliset kaikkia kohtaan.

Meidän tulee antaa tunnustusta ja rohkaisua toinen toisillemme, neuvoa ja opastaa toisiamme elämään rauhassa ja sovussa. Joskus on myös annettava nuhdetta, mutta sen tulee tapahtua rakkaudessa ja sille erikseen annetuin ohjein, jotka kuuluvat seurakuntakuriin. Tarvitaan pitkämielisyyttä ja ymmärrystä siitä, kuinka Jumala joka on aloittanut meissä hyvän työn on voimallinen viemään oman työnsä loppuun meidän jokaisen kohdalla!






Room. 14:4 
Mikä sinä olet tuomitsemaan toisen palvelijaa? Oman isäntänsä edessä hän seisoo tai kaatuu; mutta hän on pysyvä pystyssä, sillä Herra on voimallinen hänet pystyssä pitämään.

Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit