OIKEA NÖYRYYS

Meillä jokaisella on ajatuksia nöyryydestä.  Jotkut pitävät nöyryytenä alistumista, toiset taas palvelualttiutta.  Raamattu kuvaa myös nöyryyttä.  Mikä sen opetus meille on tänään?  Tutkin asiaa hieman, sillä se kiinnostaa kovasti.  Nöyryys mielletään hyveeksi.

(34:3) Herra on minun sieluni kerskaus, nöyrät sen kuulevat ja iloitsevat.

Psalmi 34 sanoo, että nöyrät seuraavat Herraa ja kuulevat Hänen äänensä.  Tämän pohjalta ymmärtäisin, että nöyrä ihminen on sellainen, joka tottelee Mestariaan, ei ihmistä tai tämän maailman  lukemattomia ääniä.  Nöyrä on ennen kaikkea nöyrä Jumalalle ja Hänen ohjeilleen.  Hän tottelee Jumalaa.

Herran pelko on kuri viisauteen, ja kunnian edellä käy nöyryys.
Kukistumisen edellä miehen sydän ylpistyy, mutta kunnian edellä käy nöyryys.

Nämä Sananlaskujen kohdat taas antavat ymmärtää, että kun ihminen on Jumalan silmissä nöyrä, hän tulee kulkemaan kohtia kunniaa.  Mikä on tuo kunnia?  Sananl. 18 sanoo, että jos mies kukistuu tiellä, hän todennäköisesti ei ollut nöyrä vaelluksessaan.  Sen sijaan nöyrä pysyy pystyssä.  Sana pitää meidät pystyssä.  Jos olemme tinkimättömiä tämän Sanan edessä, me menestymme!



Järvenpään Arkki-seurakunnan pitkäaikainen pastori Paul Raja-aho, jonka kirja paikallisseurakunnasta on juuri hiljakkoin ilmestynyt ( Päivä Oy ), puhui kirjassaan myös oikeasta nöyryydestä.  Seurakunta tarvitsee yhä Sanan oikeaa opetusta, ehtoollisyhteyttä ja rippiä.  Kun ihmiset tulevat alttarille ennen ehtoollista, missä muistelemme yhdessä Kristuksen kärsimystä ja voittoa Golgatalla, on tärkeää nöyrästi tunnustaa syntinsä ja pyytää Jumalalta armahdusta.  Ei riitä, että sanomme:-" Kyllä Herra tietää".  On tärkeää olla avoin suhteessa omiin rikkomuksiinsa.  Me kaikki rikomme niin monin eri tavoin Jumalaamme vastaan.

Nöyryys ei ole myöskään nöyristelyä tai totuudesta lipsumista.  On tärkeää puhua totta ja pysyä Sanan totuudessa, pitää omatuntonsa puhtaana.  Saamme myöskin olla kutsumustietoisia ja rakastaa itseämme Jumalan luomina, Hänen edustajinaan.  Apostolitkin olivat vahvasti tietoiset kutsumuksestaan ja julistivat olevansa Herran lähettiläitä omana aikanaan.  Ei siis tule hävetä omaa kutsumustaan, vaan pyrkiä tekemään se entistäkin vahvemmaksi; mikä se itse kullakin on.

Rukous:  Herra, minä kiitän sinua Sanasi opetuksesta tänään.  Opeta minua vaeltamaan edessäsi puhtaalla omallatunnolla niin, että teen ilolla Sinun tahtosi elämässäni.  Herra, opeta minua laskemaan päiväni oikein.  Pyydän, että osoitat minulle kutsumukseni ja vahvistat minua siinä.  Aamen.


Katja-Leena Klinga



Kommentit

Suositut tekstit