OVATKO ELÄIMET VASTUUSSA JOLLEKIN?

Viime aikoina tiedemiehet ovat tehneet uusia löytöjä eläinten sielunmaailmoista.  Saatamme nähdä netissä videokoosteita koirien häpeämisestä konnailujen jälkeen.  Linnut osaavat ratkaista mitä ihmeellisimpiä järkeä vaativia tehtäviä. Delfiinit oppivat englanninkielen äänteitä. Mehiläiset osoittavat tanssillaan suuntaa toisilleen, minne pesä tulisi rakentaa. Elefantit maalaavat oman kuvansa ja kauniita kukkatauluja.  Eläinmaailma on älykäs ja oppii ihmisen ohjauksessa monenlaisia, todella vaativiakin asioita.


Jumala loi maailman ja antoi ihmiselle tehtävän käyttää valtaansa oikein suhteessa luomakuntaan.  Olen tutkinut Raamatusta, mitä Jumala Sanassaan sanoo eläimille. Tein yllättäviä löytöjä...
Tässä muutamia kohtia:  

1 Moos.9 jae 5 sanoo:
"Ja jokaisen, joka vuodattaa teidän verenne, teidän elämänvoimanne, minä vaadin tilille. Minä vaadin tilille jokaisen eläimenkin. Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren".
vanhempi käännös:  
-" Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun".

Näyttää siis siltä, että Jumala velvoittaa eläimiä, jotka ovat ihmisen palveluksessa ja alamaisuudessa ja vaatii niitäkin tilille, mikäli ne vahingoittavat ihmisiä!  Aika mielenkiintoista; Jumala ei siis mitenkään väheksy luomiaan olentoja, vaan antaessaan niille viisautta yhtä lailla kuin meille ihmisille, velvoittaa niitä elämään tiettyjen rajojen sisällä.  Ja jotkut eläimet ovat viisaampia kuin toiset; tämän olen huomannut omien eläinteni kanssa touhutessa. 

Kun vedenpaisumus tuli maan päälle, katsoi Jumala hyväksi siirtää myös muita eläviä olentoja ihmisen kanssa arkkiin. Tämä oli elämän jatkuvuuden kannalta varmasti välttämätöntä.  Luonnon kiertokulku ei olisi muuten ollut jatkossa mitenkään mahdollista. 

1 Moos. Luku 7:
7 Ja Nooa ja hänen poikansa, vaimonsa ja miniänsä hänen kanssaan menivät arkkiin vedenpaisumusta pakoon.
8 Puhtaita eläimiä ja epäpuhtaita eläimiä, lintuja ja kaikkia, joita maassa matelee,
9 meni Nooan luo arkkiin kaksittain, koiras ja naaras, niin kuin Jumala oli Nooalle käskyn antanut.
10 Ja niiden seitsemän päivän kuluttua tuli vedenpaisumus maan päälle.

Eläimet tulivat pareittain arkkiin Jumalan lähettäminä. Nooa oli onnekas mies. Hän sai olla mukana maailmanhistorian yhdessä jännittävimmässä ja mieleenpainuvimmassa hetkessä perheineen.  Nooa on eräs, jota tahdon haastatella, kun olemme perillä Jumalan meille valmistamissa asuinsijoissamme!


1 Moos. Luku 9:
1 Ja Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa.
2 Ja peljätkööt ja vaviskoot teitä kaikki eläimet maan päällä ja kaikki taivaan linnut ja kaikki, jotka maassa matelevat, ja kaikki meren kalat; ne olkoot teidän valtaanne annetut.
3 Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken.
4 Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on.
5 Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun.
6 Joka ihmisen veren vuodattaa, hänen verensä on ihminen vuodattava, sillä Jumala on tehnyt ihmisen kuvaksensa.
7 Ja te olkaa hedelmälliset ja lisääntykää, enentykää maassa ja lisääntykää siinä."
8 Ja Jumala puhui Nooalle ja hänen pojillensa, jotka olivat hänen kanssansa, sanoen:
9 "Katso, minä teen liiton teidän ja teidän jälkeläistenne kanssa
10 ja kaikkien elävien olentojen kanssa, jotka luonanne ovat, lintujen, karjaeläinten ja kaikkien metsäeläinten kanssa, jotka luonanne ovat, kaikkien kanssa, jotka arkista lähtivät, kaikkien maan eläinten kanssa.

Tässä em. toistuu tämä Jumalan selkeä ilmoitus siitä, että Hän vaatii eläimetkin tilille ihmisen taposta. Ja, Jumalan liittouskollisuus koskee myöskin eläinkuntaa.  Jumala teki liiton koko luomakunnan kanssa.  Paitsi ihmiset, myös eläimet ovat lupauksen alla.  Jos ne eivät olisi lupauksen alla, niillä ei olisi mitään toivoa.  Mutta nyt toivo koskee koko luomakuntaa. Uusi testamentti sanoo roomalaiskirjeessä nämä upeat sanat;
Luku 8:
17 Mutta jos olemme lapsia, niin olemme myöskin perillisiä, Jumalan perillisiä ja Kristuksen kanssaperillisiä, jos kerran yhdessä hänen kanssaan kärsimme, että me yhdessä myös kirkastuisimme.
18 Sillä minä päätän, että tämän nykyisen ajan kärsimykset eivät ole verrattavat siihen kirkkauteen, joka on ilmestyvä meihin.
19 Sillä luomakunnan harras ikävöitseminen odottaa Jumalan lasten ilmestymistä.
20 Sillä luomakunta on alistettu katoavaisuuden alle-ei omasta tahdostaan, vaan alistajan-kuitenkin toivon varaan,
21 koska itse luomakuntakin on tuleva vapautetuksi turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen.


Meille kristityille, Jeesuksen seuraajille, on annettu arvokas tehtävä ja vastuu.  Me olemme vastuussa tästä ympäröivästä luomakunnastamme ja voimme kirkastaa sille Kristusta ja Hänen vapautuksensa todellisuutta sekä voimaa.  Kerran me tulemme kirkastetuksi kaikki yhdessä, kun Hän, Kuninkaiden Kuningas saapuu ja tekee uudeksi kaiken!  

Efe. 1 Luku: 
8 Tätä armoa hän on ylenpalttisesti antanut meille kaikkinaiseksi viisaudeksi ja ymmärrykseksi,
9 tehden meille tiettäväksi sen tahtonsa salaisuuden, että hän, päätöksensä mukaan, jonka hän oli nähnyt hyväksi itsessään tehdä-
10 siitä armotaloudesta, minkä hän aikojen täyttyessä aikoi toteuttaa, -oli yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaikki, mitä on taivaissa ja mitä on maan päällä.


Me ihmiset olemme vastuussa oman tehtävämme hoidosta luomakunnan kruunuina, kutsuttuina. Olemmeko me korjanneet suhteemme Luojaamme ja Armahtajaamme? Jeesus kuoli tämän syntiinlangenneen maailman puolesta ja asetti meidät oikeaan suhteeseen Isämme kanssa.  

Rukous:  Herra, anna minulle viisauttasi ja armoasi, että osaisin kirkastaa sinua tässä maailmassa ja luomakunnan keskellä oikein.  Kiitos, että tulet pian vapauttamaan meidät kokonaan orjuuden ikeen alta ja nostat kaikki sorretut sille paikalle, mihin olet meidät jo lunastanut.  Auta meitä näkemään paikkamme suuressa suunnitelmassasi jo nyt.  Uusi taivas ja maa ovat totta!  Amen.


Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit