YÖVARTIOSSA - PAIMENILLE PAIMENUUDESTA

Luuk. 2:
8 Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa.
9 Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti.


Tässä yhtenä päivänä, kun ajelin autolla alkoi mielessäni elää tämä Sanankohta, missä paimenet olivat yövartiossa kedolla ja Herran enkeli ilmestyi heille. Jos koskaan, niin nyt me elämme yötä, missä monelaiset vaarat ovat vaanimassa laumaa. Yöllä sudet liikkuvat. Paimenten on herkistettävä kuulonsa...

Raamatun historia on täynnä kertomuksia paimenista. Monet Raamatun suurmiehet olivat alkujaan lammaspaimenia ( mm. Daavid ja Mooses ). Hyvän paimenen tuli olla uskollinen tehtävässään, voimakas ja epäitsekäs luonteeltaan.


Aamulla paimen johdatteli laumansa ulos lammastarhasta laitumille. Illalla lampaat koottiin jälleen yhteen ja ohjattiin tarhaan. Jos yksikin lammas puuttui, lähti paimen etsimään sitä. Paimenen työ oli vaarallista ja se vaati rohkeutta. Hänen aseinaan olivat linko ja sauva, joilla hän kykeni puolustautumaan rosvoja ja petoja vastaan. Myös paimenkoiria saatettiin käyttää apuna jo tuolloin.

Jeesus-lapsen syntymäyö oli sikäli erikoinen, että paimenet olivat tuolloin kedolla vartioimassa laumaansa. Lampaat eivät olleet tarhassa, vaan vapaina kedolla. Kun lampaat ovat yöllä kedolla, se vaatii erityistä valppautta ja hereilläoloa paimenilta. Ei ollut aikaa nukahtaa, ainoastaan vuorotellen saattoi hieman ehkä torkahtaa. Voisin kuvitella tulisijan, mikä piti pedot loitolla. Ehkäpä paimenet istuivat nuotiopaikan äärellä. On kuitenkin selvää, että pelästyessään Herran enkeliä ja suurta kirkkautta, paimenet olivat täysin hereillä!


ME ELÄMME YÖN PIMEYDESSÄ

Efe. 5:


8 Ennen te olitte pimeys, mutta nyt te olette valkeus Herrassa. Vaeltakaa valkeuden lapsina
9 -sillä kaikkinainen hyvyys ja vanhurskaus ja totuus on valkeuden hedelmä-
10 ja tutkikaa, mikä on otollista Herralle;
11 Älköönkä teillä olko mitään osallisuutta pimeyden hedelmättömiin tekoihin, vaan päinvastoin nuhdelkaakin niistä.
12 Sillä häpeällistä on jo sanoakin, mitä he salassa tekevät;
13 mutta tämä kaikki tulee ilmi, kun valkeus sen paljastaa, sillä kaikki, mikä tulee ilmi, on valkeutta.
14 Sentähden sanotaan: "Heräjä sinä, joka nukut, ja nouse kuolleista, niin Kristus sinua valaisee!"
15 Katsokaa siis tarkoin, kuinka vaellatte: ei niinkuin tyhmät, vaan niinkuin viisaat,
16 ja ottakaa vaari oikeasta hetkestä, sillä aika on paha.

Aika, missä elämme täällä, on pimeä yöhetki. Tämän maailman hallitsija on pimeyden ruhtinas.
Kun me kohtaamme Kristuksen ja tulemme uskoon, me kohtaamme niin kuin paimenet sellaisen kirkkauden, joka herättää meidän henkemme ja meihin puhalletaan elämänhenki ( so. Pyhä Henki ).
Vaikka me elämme maailmassa, emme kuitenkaan ole maailmasta. Me olemme Jumalan lapsia ja perillisiä Armon kautta, sen armon, mikä Jeesuksen ristinkuoleman kautta meille on annettu.



PAIMENET HERÄTKÄÄ!

Paimenet kedolla antaa mielenkiintoisen esikuvan siitä, kuinka nykyajan seurakuntakin on ajettu pois lammastarhoistaan keskelle yötä. Jos paimenuus seurakunnassa on hajalla, lampaita karkaa yöhön. Ne etsivät vihreää laidunta sieltä ja täältä. Todelliset paimenet lähtevät heitä paimentamaan ja antautuvat yön armoille. Ei ole aika jäädä vain lammastarhojen porteille. On nähtävä, että koko maa on meidän! Se vaatii rohkeutta ja oikeaa varustusta!

On olemassa myös vääriä paimenia. Heistä raamattu sanoo, että he ovat järjettömiä ( Jer. 10:21 ), itsekkäitä ( Jes. 56:11 ), he luopuvat Herrasta ( Jer. 2:8 ), vievät harhaan ( Jer. 50:6 ), hylkäävät lampaat ( Sak. 11:17 ). Ja, mikä kaikkein järkyttävintä: He hukuttavat ja hajottavat lampaat! ( Jer. 23:1 ).

Nyt ei ole paimenten aika paimentaa itseään ( Hes. 34:2 ). On aika lähteä yöhön paimeneen, ei keskittyä edes kokoamaan omiin lammastarhoihinsa ja jäädä odottelemaan aamua! Me olemme Herran työtovereita ja kutsutut seuraamaan Häntä, Hänen esimerkkiään. Kaikkein tärkein kysymys jokaisella päivälle on: ” Mitä Jeesus nyt tekisi ”? Ei ole aikaa tai varaa kysyä esim. mitä tämä organisaatio nyt tarvitsee, tai mitä teen seuraavaksi, jotta minun osakkeeni kasvaisivat?

Saakoon Pyhä Henki puhua nyt jokaiselle ja kirkastaa meille niitä tehtäviä, joita yö ja siinä olevat vaarat, tarvitsevat. Petoja on liikkeellä. Hajottajia ja harjaanjohtajia on liikkeellä. Se keskiyö lähenee, milloin meidän työaikamme loppuu ja vartio siirretään suurempiin käsiin. Vielä on jaksettava rohkeasti mennä eteenpäin. On ihanaa saada kerran osakseen sanat, jotka Matteuksen evankeliumissa sanotaan...




Matt. 25:23  Hänen herransa sanoi hänelle: 'Hyvä on, sinä hyvä ja uskollinen palvelija. Vähässä sinä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Mene herrasi iloon.'

Katja-Leena Klinga




Kommentit

Suositut tekstit