Ylösnoussut Kristus

Ylösnoussut Kristus - esikuvamme

( Saarna Ikaalisten Vapaakirkko 6.4.2015 )




Apt. 17:
19 Ja he ottivat hänet ja veivät Areiopagille ja sanoivat: "Voimmeko saada tietää, mikä se uusi oppi on, jota sinä ilmoitat?
20 Sillä outoja asioita sinä tuot meidän korvaimme kuulla. Me siis tahdomme tietää, mitä ne oikein ovat."
21 Sillä ateenalaisilla ja siellä oleskelevilla muukalaisilla ei kenelläkään ollut aikaa muuhun kuin uutta puhumaan ja uutta kuulemaan.
22 Niin Paavali astui keskelle Areiopagia ja sanoi: "Ateenan miehet, minä näen kaikesta, että te suuresti kunnioitatte jumalia.
23 Sillä kävellessäni ympäri ja katsellessani teidän pyhiä paikkojanne minä löysin myös alttarin, johon oli kirjoitettu: 'Tuntemattomalle jumalalle'. Mitä te siis tuntemattanne palvelette, sen minä teille ilmoitan.
24 Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä,
25 eikä häntä voida ihmisten käsillä palvella, ikäänkuin hän jotakin tarvitsisi, hän, joka itse antaa kaikille elämän ja hengen ja kaiken.
26 Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat,
27 että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää-hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;
28 sillä hänessä me elämme ja liikumme ja olemme, niinkuin myös muutamat teidän runoilijoistanne ovat sanoneet: 'Sillä me olemme myös hänen sukuansa'.
29 Koska me siis olemme Jumalan sukua, emme saa luulla, että jumaluus on samankaltainen kuin kulta tai hopea tai kivi, sellainen kuin inhimillisen taiteen ja ajatuksen kuvailema.
30 Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on kärsinyt, mutta nyt hän tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus.
31 Sillä hän on säätänyt päivän, jona hän on tuomitseva maanpiirin vanhurskaudessa sen miehen kautta, jonka hän siihen on määrännyt; ja hän on antanut kaikille siitä vakuuden, herättämällä hänet kuolleista."

Kun katselin vastasyntyneen lapsenlapseni tutkivia kasvoja nähdessäni hänet ensi kerran, ajattelin että lapsi tulee taivaasta! Ihan kuin hän olisi katseellaan viestittänyt, tässä minä nyt olen, olen tänne lähetetty lahjoineni ja tällä persoonallisuudellani. Olen Jumalan lähettiläs! Ja sitä hän varmasti onkin.


Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja meihin on istutettu Jumalan siemen ja sukulaisuus, Hänen iankaikkinen suunnitelma. Mikään ei ole sattumaa. Ja niin kuin luimme tästä Jumalan sanan kohdasta, on Jumala itse säätänyt meille asumisen rajat ja määrätyt ajat elämässämme! Eikö olekin ihmeellistä! Pikkuisella Rebekhallakin on Jumalan suunnitelma elämälleen ja Jumala tuntee Hänet ja rakastaa ikuisella rakkaudellaan!

Jeesuksella oli tehtävä, mistä Paavali tässä sanankohdassa sanoo: jakeessa
31: Sillä hän on säätänyt päivän, jona hän on tuomitseva maanpiirin vanhurskaudessa sen miehen kautta, jonka hän siihen on määrännyt; ja hän on antanut kaikille siitä vakuuden, herättämällä hänet kuolleista."

Jumalan määräyksestä Jeesus tuli ja suoritti hänelle uskotun tehtävän. Tänään haluan nostaa esille Jeesuksen esikuvallisuutta meille. Katsotaan, kuinka Raamattu opettaa meitä katsomaan Häntä...

1. Kor. 15:

19 Jos olemme panneet toivomme Kristukseen ainoastaan tämän elämän ajaksi, niin olemme kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat.
20 Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista.
21 Sillä koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta.
22 Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa,
23 mutta jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus, sitten Kristuksen omat hänen tulemuksessaan;
24 sitten tulee loppu, kun hän antaa valtakunnan Jumalan ja Isän haltuun, kukistettuaan kaiken hallituksen ja kaiken vallan ja voiman.
25 Sillä hänen pitää hallitseman "siihen asti, kunnes hän on pannut kaikki viholliset jalkojensa alle".
26 Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.



Ensinnäkin Jeesus on annettu meille esikuvaksi Elämän jatkuvuudesta. Me emme saa katsoa vain tähän elämään, vaan meidän tulee ymmärtää Elämän jatkuvuuden salaisuus, iankaikkisuus. Jumala on asettanut meihin iankaikkisuuden. Tämän maailmanruhtinas koittaa ihmisiltä hämärtää. Vihollinen kuiskii, että elämä on turhuutta, se pitää elää itsekkäästi omia haluja toteuttaen, siihen se puu maatuu, mihin se kaatuu jne. Meidät on tehty eläviksi Kristuksessa. Meidän uskoontulleiden henki on herätetty. Ei-uskova ihminen on iankaikkisuuden kannalta kuolleessa tilassa ennenkuin Hänen henkensä elpyy Pyhän hengen voimasta. Siksi puhutaan uudestisyntymisestä.


Room. 8:9 
Mutta te ette ole lihan vallassa, vaan Hengen, jos kerran Jumalan Henki teissä asuu. Mutta jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa.


1. Kor. 2:12 
Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut;

Jumalan henki antaa meille kyvyn päästä sisälle Jumalan salaisuuksiin. Alamme ymmärtämään, mitä Hän on meille antanut. Hänen lahjansa eivät rajoitu näihin näkyväisiin.

Toiseksi....Jeesus on annettu meille esikuvaksi kärsivällisyydestä.

Room. 5:
1 Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta,
2 jonka kautta myös olemme uskossa saaneet pääsyn tähän armoon, jossa me nyt olemme, ja meidän kerskauksemme on Jumalan kirkkauden toivo.
3 Eikä ainoastaan se, vaan meidän kerskauksenamme ovat myös ahdistukset, sillä me tiedämme, että ahdistus saa aikaan kärsivällisyyttä,
4 mutta kärsivällisyys koettelemuksen kestämistä, ja koettelemuksen kestäminen toivoa;
5 mutta toivo ei saata häpeään; sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.
6 Sillä meidän vielä ollessamme heikot kuoli Kristus oikeaan aikaan jumalattomien edestä.

Jeesus voi vahvistaa meitä niin,että me saavutamme kerran ne lupaukset, jotka meille on annettu. Kun olemme ottaneet Hänet Vapahtajaksemme, Hän itse vahvistaa meitä Pyhän Hengen avulla ja rukoilee meidän vaelluksemme puolesta Isän oikealla puolella. Kenellä muulla on sellaista puolestataistelijaa kuin meillä?  


Room. 8:26 
Samoin myös Henki auttaa meidän heikkouttamme. Sillä me emme tiedä, mitä meidän pitää rukoileman, niinkuin rukoilla tulisi, mutta Henki itse rukoilee meidän puolestamme sanomattomilla huokauksilla.

Ja vielä kolmannen asian nostan tässä esiin, kuinka me voimme nähdä Jeesuksen esikuvana elämässämme...



Joh. 10:25 
Jeesus vastasi heille: "Minä olen sanonut sen teille, ja te ette usko. Ne teot, joita minä teen Isäni nimessä, ne todistavat minusta.

Jeesuksen maanpäällinen vaellus ja tehtävä olisi jäänyt suorittamatta ilman niitä tekoja, joita Hän teki. Hän itse sanoo, että teot todistavat Hänestä. Sanat eivät todista läheskään niin paljon kuin teot. Puheita tässä maailmassa riittää. Etenkin näin eduskuntavaalien alla luvataan paljon, puheet ovat suloisia ja suolaisia. Ajattelin yksi päivä mielessäni, että enemmän kuin taitavia puhujia, meidän maamme tarvitsee porteilleen tekijöitä. Niitä tekijöitä, jotka rakentavat kestävät muurit ympärillemme, eivätkä taivu ihmistahtoon. Jeesus oli suora kaikessa tekemisessään, Hän toteutti Isän tahdon. Hän oli alisteinen Isälle. Jokaisen meistä tulee olla. Me emme voi toimia rakentavasti ilman sitä. Jos me haluamme rakentaa uskonvaraan, me tarvitsemme Jumalan Pyhän Hengen ohjausta elämässämme ja samanlaista kuuliaisuutta kuin Pojalla oli.


1. Joh. 3:8 
Joka syntiä tekee, se on perkeleestä, sillä perkele on tehnyt syntiä alusta asti. Sitä varten Jumalan Poika ilmestyi, että hän tekisi tyhjäksi perkeleen teot.

Meidät on kutsuttu ryöstämään Saatanalta saalista, tekemään tyhjäksi hänen pimeyden tekojaan. Jeesus teki niin. Hän paransi sairaat, jotka olivat vihollisen orjuuttamia, Hän ajoi riivaajat ulos ja ojensi niitä, jotka kohtelivat lähimmäisiä väärin. Hän teki jotakin, eikä vain sanonut tekevänsä. Me voimme ottaa saalista Saatanalta ja tehdä asiat toisin.


Jumalan pyhät on kutsuttu pyhitykseen. Ylösnousemuksen voima on todellinen. Me voimme elää Jumalan kunniaksi Hänen voimassaan. Seurakunta on paikka, missä me saamme vahvistua ja kasvaa. Se on kuin" kätilöopisto", missä saamme oppia vastaanottamaan vahvaa ruokaa. Harvemmin ihminen tulee uskoon seurakunnassa.  Ihmiset me kohtaamme muualla.  Niin Jeesuskin kohtasi. Apostolitkin ohjasivat ihmiset seurakunnan keskelle sitten, kun he olivat uudestisyntyneet.  Kirkastetaan elämällämme Häntä, voittoisaa Kuningasta! ( 1 Kor. 6:20 ).  Meidän tulee oppia pitämään puolemme tässä yhä pahenevammassa maailmanajassa. Tehdään Kristuksen tekoja, ei jäädä vain sanojen tasolle.


Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit