Oikea Sanan opettaminen ja lukeminen – Tunne Kirjoitukset

1 Tim. 4:


13 Lue, kehoita ja opeta ahkerasti, kunnes minä tulen.
14 Älä laiminlyö armolahjaa, joka sinussa on ja joka sinulle annettiin profetian kautta, vanhinten pannessa kätensä sinun päällesi.
15 Harrasta näitä, elä näissä, että edistymisesi olisi kaikkien nähtävissä.
16 Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä; sillä jos sen teet, olet pelastava sekä itsesi että ne, jotka sinua kuulevat.

Paavali kehotti nuorta Timoteusta valvomaan omaa opetustaan ja perehtymään hyvin siihen, mitä hän toisille julisti. Opettajan armolahjan saanut opetuslapsi on aina vastuullinen opetuksestaan ja hänen on valvottava omaa edistymistään Sanan tuntemisessa. Se vaatii itsekuria ja tahtoa. Edistymisen tulee olla myös kuulijoiden havaittavissa ja nähtävissä. Syvän opetuksen erottaa pelkästä sanan helinästä ja korvasyyhyyn julistamisesta.

Kaikki armolahjat voidaan tunnistaa ja niistä voidaan antaa palautetta. Palaute on tärkeä lahjan haltijalle. Sitä on syytä kuunnella kriittisesti. Jos olet epävarma omasta armolahjastasi, voit kysyä toisten uskonsisarten ja -veljien mielipidettä. He osaavat kyllä kertoa, mikä on sinun lahjasi ja vahvuutesi. Jotkut lahjamme ovat ns. luonnollisia lahjoja, mutta nekin ovat tärkeitä ja yleensä ne vahvistavat meille annettuja hengellisiä lahjoja.



Jumala ei tahdo pitää meitä tietämättöminä lahjoistamme. On myös tärkeää olla kutsumustietoinen ja  toimia siitä käsin. Kutsumustietoisuus ei ole ylpeyttä. Apostolitkin toivat joka kerta esille sen, että he toimivat Kristuksen valtuuttamina apostoleina ja heillä oli kutsunsa Häneltä. Jos heitä ei jonnekin otettu vastaan, he pudistelivat hiekat jaloistaan ja vaihtoivat maisemaa.

Matt. 10:14  Ja missä teitä ei oteta vastaan eikä teidän sanojanne kuulla, lähtekää pois siitä talosta tai siitä kaupungista ja pudistakaa tomu jaloistanne.

Sanan auktoriteetti:




Hepr. 4:12  Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija;




Jumalan Sana on elävä. Se tarkoittaa, että se on Pyhän Hengen eli itsensä Jumalan elävöittämä. Se ei ole tavallisen oppikirjan tekstiä. Oppikirjan tekstit perustuvat tieteeseen ja ihmiselämän havainnointeihin. Raamatun ilmoitettu sana perustuu Pyhän Hengen auktoriteetilla kirjoitetettuun jumalalliseen totuuteen Jumalasta ja elämästä. Sillä on selkeä päämäärä ja tarkoitus. Se elävöittää ihmissielua ja henkeä iankaikkisuutta varten, ei ainoastaan tätä ajallista elämää varten.

Jumalan Sanaa lukiessamme me saamme kokonaisvaltaista ravintoa, se on meille kuin rintamaito pikkulapselle. Siinä on kaikki terveyden kannalta tärkeät ainesosat. Jos jätämme sen käyttämättä, sairastumme ja voimme kokea hengellisen kuoleman. Jos ihminen ei ole vielä uudestisyntynyt ja kuulee luettavan elävää ilmoitusta Raamatusta, hänen henkensä voi elpyä ja hän voi tulla uskoon. Uskoontulo on aina Jumalan teko ihmisessä. Raamatun sana on niin voimallista, että se siis voi herättää jopa kuolleista meidät hengellisesti kuolleet! Ja se on vieläpä niin voimallista, että voi herättää fyysisestikin kuolleet. Jeesus herätti kuolleista mm. Lasaruksen. Jumalan Sana ja Jeesus toimivat yhdessä tänäänkin! Mikään oppikirja ei kykene saamaan tämänkaltaisia ihmeitä aikaan, eihän?



Kun itse olen sairastellut, luen usein lempiraamatunkohtaa Jesajasta luvusta 53: ” Mutta totisesti meidän sairautemme Hän kantoi ... ” Jumala on parantajamme. Jotkut raamatunjakeet ruokkivat henkeäni erityisellä tavalla. Uskon, että Jumala on antanut ne minulle, jotta voin tervehtyä ja kulkea rohkeammin minulle annettua näkyä kohti. Jumala tahtoo puhua sinullekin Sanassaan ja rohkaista sinua!

Joh. 1:
1 Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala.

14 Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.
15 Johannes todisti hänestä ja huusi sanoen: "Tämä on se, josta minä sanoin: se, joka minun jälkeeni tulee, on ollut minun edelläni, sillä hän on ollut ennen kuin minä."
16 Ja hänen täyteydestään me kaikki olemme saaneet, ja armoa armon päälle.
17 Sillä laki on annettu Mooseksen kautta; armo ja totuus on tullut Jeesuksen Kristuksen kautta.

Näemme, kuinka Jumalan sana on aina ollut. Jeesus on Sanan fyysinen ilmentymä. Hänen elämänsä kautta me voimme nähdä Sanan vaikutuksen parhaimmillaan. Millainen se on? Sana on toisaalta ehdoton ja vaativa, mutta myös armollinen ja täynnä rakkautta. Se on hunajaa sielullemme.
Ilm. 10:9  Ja minä menin enkelin tykö ja pyysin, että hän antaisi minulle sen kirjasen. Ja hän sanoi minulle: "Ota ja syö se; se on karvasteleva vatsassasi, mutta suussasi se on oleva makea kuin hunaja".
Ilm. 10:10  Niin minä otin kirjasen enkelin kädestä ja söin sen; se oli minun suussani makea kuin hunaja; mutta sen syötyäni minun vatsaani karvasteli.

Hunajan terveysvaikutukset tunnetaan. On tutkittu, että kotikulman mehiläisten tuottama hunaja on terveysvaikutuksiltaan kaikkein parasta, sillä se tehoaa juuri oikeisiin bakteerikantoihin. Kun me luemme Raamattua, me saamme vastustuskykyä ja kun me luemme sitä vielä omaan tilanteeseemme, saamme varmasti varustuksen, mikä kantaa. Sen lukeminen voi aluksi ” vääntää vatsaa ”, mutta opeteltuamme sulattelemaan sitä, alamme voida entistä paremmin.

KUKA opettaa meitä?

Me etsimme usein opettajia ja niitä, jotka auttaisivat meitä meidän vaikeuksissamme. Ei sekään väärin ole. Tärkeintä on kuitenkin, että me voisimme tulla omakohtaisesti vakuuttuneiksi Jumalan sanan alkuperästä ja Jumalasta itsestään. Jumala odottaa, että me olisimme suhteessa Häneen. Se on mahdollista ja se on kaikkein tärkeintä. Ja ihmiseen me voimme aina ennemmin tai myöhemmin pettyä.  Hän on antanut seurakunnalle opettajat, evankelistat ja paimenet, mutta Hän on antanut seurakunnalle ennen kaikkea itsensä. Häntä seuraamalla me pysymme pystyssä. Voimme siis pyytää, että Hän täyttäisi meidät Pyhällä Hengellään ja
opettaisi meitä henkilökohtaisesti lukiessamme Hänen sanaansa.




Luuk. 12:12  sillä Pyhä Henki opettaa teille sillä hetkellä, mitä teidän on sanottava.


1. Joh. 2:27 Mutta te-teissä pysyy se voitelu, jonka olette häneltä saaneet, ja te ette ole kenenkään opetuksen tarpeessa; vaan niinkuin hänen voitelunsa opettaa teitä kaikessa, niin se opetus on myös totta eikä ole valhetta; ja niinkuin se on opettanut teitä, niin pysykää hänessä.

Katja-Leena Klinga





Kommentit

Suositut tekstit