Mistä hyvät hedelmät syntyvät? ( Saarna 8.2.2015 )


2 Tim. 2:

3 Kärsi vaivaa niinkuin ainakin jalo Kristuksen Jeesuksen sotamies.
4 Ei kukaan, joka sodassa palvelee, sekaannu elatuksen toimiin, sillä hän tahtoo olla mieliksi sille, joka on hänet palkannut.
5 Eihän sitäkään, joka kilpailee, seppelöidä, ellei hän kilpaile sääntöjen mukaisesti.
6 Peltomiehen, joka vaivaa näkee, tulee ennen muita päästä osalliseksi hedelmistä.
7 Tarkkaa, mitä sanon; Herra on antava sinulle ymmärrystä kaikkeen.

1 Aik. 4: 10: 

Ja Jabes huusi Israelin Jumalaa, sanoen: "Jospa sinä siunaisit minua ja laajentaisit minun alueeni; jospa sinun kätesi olisi minun kanssani ja sinä varjelisit pahasta, niin että minä pääsisin kipuja kärsimästä!" Ja Jumala antoi hänen pyyntönsä toteutua.

Jumala tahtoo täyttää meidän talomme parhailla hedelmillä. Me ymmärrämme, että kun hedelmä käsitellään keinotekoisesti, sen pinnalle syntyy myrkkyjä ja siitä tulee terveydelle haitallinen. Voimmeko me syyllistyä tekemään keinotekoista hedelmää Jumalalle? 




Kertomus Jabesista opettaa paljon. Raamattu kertoo, että Jabes oli suuressa arvossa ja  paljon kärsinyt. Tarkalleen ottaen emme tiedä, mitä Jabes oli kärsinyt. Tuo mies rukoili kuitenkin rukouksen, minkä Jumala mieluusti kuuli. Hän pyysi Jumalaa laajentamaan hänen aluettaan ja Jumalan siunaus tuli hänen elämäänsä.

Tyydymmekö me usein liian vähään? Synnytämme siksi vajaita hedelmiä, koska emme halua suurempaa puutarhaa itsellemme? Olen lukenut muutaman sivun mielenkiintoista kirjaa, joka kertoo mustan miehen Sunday Adelajan elämästä. Kirjan nimi on Dynaaminen elämä. Tuo mies opiskeli vuosia kommunistisessa maassa journalimia ja lopulta Jumala kutsui hänet perustamaan seurakunnan Ukrainaan. Seurakunta kasvoi valtavaksi. Hedelmää syntyi. Oli mies ja oli missio. Oli halu kärsiä vaivaa, opiskella ja laajentaa alaa.



Kun Ukrainassa syntyi kiivas kommunismista nouseva vaino hänen seurakuntaansa kohtaan ja heiltä yritettiin riistää kirkko, kokoontumispaikka, meni tuo musta pastori polvilleen ja rukoili, mitä Jumala halusi hänen tekevän. Monet ajattelivat, että kristittyjen tulee olla nöyriä ja taipua esivallan tahtoon tuossa kysymyksessä. Mutta Jumala antoi toisenlaisen vastauksen. Hän sanoi Sunday Adelajalle, että sinun joukoissasi piilee voimaa, kristittyjen yhteydessä piilee suuri voima, käytä sitä valtaa! Teidän ei pidä vähätellä itseänne, vaan mennä rohkeasti eteenpäin. Jumala puhui lopulta tästä samasta asiasta koko seurakunnan johdolle ja niin heidän esiinmarssinsa alkoi. Ja ihme tapahtui: Seurakunta sai suosion ja entistä paremmat oltavat!

Kun Jumalan sana asuu meissä, se valaa meihin rohkeutta ja uskoa. Meidän ei tule luovuttaa liian herkästi, ei niputtaa itseämme ja alistua vastarinnan edessä.

Piirretään silmiemme eteen kuva hedelmien säilytyksestä. Eikö olekin niin, että yksi huone sisältää vähemmän hedelmää kuin vaikkapa kolme huonetta? Näin viime yönä unta, että olimme perheeni kanssa Intiassa keskellä vilisevää kauppakatua. Meille tarjottiin asunnoksi yhden huoneen loukkoa. Lapseni sanoivat, ettemme me voi siihen ahtautua. Lopulta päädyimme kolmen huoneen asuntoon ja kun menimme sinne sisään, oli joka huoneessa hedelmäkoreja. Sanoin unessa: ” Nämä ovatkin ihania puhtaita hedelmiä, suoraan puusta. Niissä ei taida olla lisäaineita. ”. Isännöitsijä, joka oli meille näyttämässä taloa, varmisti meille, että näin oli. Talo oli myös lämmin. Saatoimme nähdä, että betonilattian alla oli styroxlevyjä. Talo oli pyritty tekemään mahdollisimman lämpimäksi, vaikka muuten se oli melko alkeellinen.


Mikä tämän unen opetus voisi sitten olla? Mielestäni siihen kätkeytyy paljon opetusta.

Ensinnäkin meidän pitää uskaltaa joskus mennä outoon ja tuntemattomaan ympäristöön. Jos me jäämme vain kirkossa käyviksi sunnuntaikristityiksi, me emme tuota sitä hedelmää Kristukselle, jota hän odottaa. Meitä on kutsuttu tekemään kaikki kansat Hänen opetuslapsikseen. ( Matt.28:19 ).  Meidät on kutsuttu elämään evankeliumi todeksi kirkkojemme ja rukoushuoneittemme ulkopuolella. Jabesin rukous: Herra, laajenna minun alueeni, on astuttava toteen meidänkin elämässämme. Siihen kätkeytyy siunaus. Yksi huone ei riitä, tarvitaan monta!

Toinen opetus on se, että saadaksemme puhtaita hedelmiä, me tarvitsemme luopumista monesta tämän ajan houkutuksesta. Niin kuin alussa oleva sana meille puhui, me emme saa hukkua elatuksen murheisiin. Jos me jäämme niiden vangiksi, me voimme menettää jopa oman sielumme.

 Lk. 17:
32 Muistakaa Lootin vaimoa!
33 Joka tahtoo tallettaa elämänsä itselleen, hän kadottaa sen; mutta joka sen kadottaa, pelastaa sen.



Lämpö ja rakkaus vetävät puoleensa. Ilman rakkautta meillä ei ole mitään. Me tarvitsemme lämpömittarin. Jos me emme kykene mittaamaan lämpöä, kokemaan rakkautta, on parempi kulkea sellaisen " tilaisuuden " ohi. Jumala on rakkaus. Rakkaus on totuudessa ja se uskaltaa rakastaa totuudessa. Joskus totuus tekee kipeää. Mutta rakkaus myös parantaa.


Room. 12:9 
Olkoon rakkaus vilpitön, kammokaa pahaa, riippukaa hyvässä kiinni.

14 Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä. [Mark. 3:35]
15 En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut.
16 Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte.
17 Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.

Tässä Sanankohdassa tulee selvästi esille tämä liikkeelle lähteminen. Me emme pysy paikoillamme, vaan olemme liikkeellä tuottaaksemme hedelmää!


Katja-Leena Klinga




Kommentit

Suositut tekstit