SYNTI- IHMISKUNNAN TURMIO


Room. 6:
10 Kun Kristus kuoli, hän kertakaikkisesti kuoli eroon synnistä. Kun hän nyt elää, hän elää 
Jumalalle. [Hepr. 9:28; 1. Piet. 3:18]
11 Ajatelkaa tekin samoin itsestänne: te olette kuolleet pois synnistä ja elätte Jumalalle
 Kristuksessa Jeesuksessa. [2. Kor. 5:15; Gal. 2:20]
12 Synti ei siis saa hallita teidän kuolevaista ruumistanne, niin että noudatatte sen himoja.
13 Älkää antako ruumiinne jäseniä synnin käyttöön vääryyden aseiksi! Kun nyt kerran
 olette siirtyneet kuolemasta elämään, antakaa itsenne Jumalalle ja ruumiinne jäsenet
 hänelle vanhurskauden aseiksi! [Room. 12:1; Hepr. 9:14; Jaak. 4:1; 1. Piet. 4:2]
14 Synti ei enää ole teidän herranne, sillä te ette ole lain vaan armon alaisia. 
[Room. 8:12; Gal. 5:18; 1. Joh. 3:6]

Uskova ihminen on kuollut pois synnistä. Hän ei saata tehdä syntiä, sillä Kristus on vapauttanut hänet. Hän on vapaa synnistä, eikä se enää hallitse häntä. Synti on vääryyden ase, sanoo Raamattu. Kun ihminen tekee syntiä, hän tekee vääryyttä ja vahingoittaa itseään, lähimmäistään ja murehduttaa Luojaansa. 
Kun synti tulee ihmisen elämään se synnyttää himon. Himo vie ihmistä mukanaan ja langettaa ihmistä yhä uudelleen ja uudelleen. Se ottaa ihmisen valtaansa.  Myös tunteet alistuvat himon vietäväksi.

Armoa ei pidä käyttää väärin. Siellä, missä opetetaan kaiken olevan vain armon alla ja että voimme jatkaa syntistä elämäämme, opetetaan harhaan. Raamattu sanoo, että sellaisesta meidän tulee paeta. 

1 Kor. 10:
9 Älkäämme myöskään kiusatko Herraa, niinkuin muutamat heistä kiusasivat ja saivat käärmeiltä surmansa.
10 Älkääkä napisko, niinkuin muutamat heistä napisivat ja saivat surmansa tuhoojalta.
11 Tämä, mikä tapahtui heille, on esikuvallista ja on kirjoitettu varoitukseksi meille, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut.
12 Sentähden, joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea.
13 Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää.
14 Sentähden, rakkaani, paetkaa epäjumalanpalvelusta.




Syntinen ihmissuku

Jokainen ihminen on syntinen luonnoltaan. Aluksi ei niin ollut. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja yhteyteen itsensä kanssa. Kaikki, mitä Hän teki, oli hyvää ja kaunista. Mistä sitten paha luikerteli keskuuteemme?

Kerrotaan, että Lucifer, joka oli yksi kauneimmista enkeliolennoista, julisti taivaassa sodan Jumalaa vastaan. Hän lankesi ensimmäisenä uhmaamaan Luojaansa ja sai toisiakin enkeleitä lankeamaan kanssaan. Jumala syöksi heidät pois taivaasta.
Jes. 14:
12 Kuinka olet taivaalta pudonnut, sinä kointähti, aamuruskon poika! Kuinka olet maahan syösty, sinä kansojen kukistaja!
13 Sinä sanoit sydämessäsi: 'Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan.
14 Minä nousen pilvien kukkuloille, teen itseni Korkeimman vertaiseksi.'
15 Mutta sinut heitettiin alas tuonelaan, pohjimmaiseen hautaan.

Paratiisissa Lucifer petti myös ihmisen. Ihmisestä tuli pahan liittolainen. Ei mennyt kauaakaan, kun Jumala oli valmis tuhoamaan koko ihmissuvun ja kaiken elävän sen mukana. Mutta yhden vanhurskaan tähden Hän säästi meidät täydeltä tuholta. Tuo mies oli Nooa. 1 Moos. 6.




SYNNIN MÄÄRITELMÄ

Raamattu määrittelee synnin näin:




Sananl. 14:34  Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.
Sananl. 24:9  Synti on hulluuden työ, ja pilkkaaja on ihmisille kauhistus.

Synti aiheuttaa selvästi koko kansakunnalle häpeää. Synti on eräänlaista hulluutta,
joka on silminnähtävissä. Se ravisuttaa ihmisiä ja kansakuntia. Synti herättää
paheksuntaa ja ihmiset päivittelevät sitä. Se ei ole piilossa, vaan se on keskuudessamme näkyvänä; se on päivälehtien puheenaiheena.

Room. 5:


12 Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet-
13 sillä jo ennen lakiakin oli synti maailmassa, mutta syntiä ei lueta, missä lakia ei ole;

Raamattu sanoo meille, että kaikki me olemme tehneet syntiä. Se ei jätä ketään osattomaksi synnistä. Me kaikki tunnistamme sen olemuksen. Myös uskova tunnistaa sen olemassaolon ja on valmis taistelemaan sitä vastaan. Pyhä henki hänen sisimmässään antaa voiman vastustaa pahaa. 2 Tim. 1:7; 1 Tim. 6:11. Tämä kaikki edellyttää kuitenkin kasvamista Häneen eli Kristukseen. Se on koko elämänpituinen prosessi. Uskovan tulee kasvaa uskossaan ja vahvistua vastustamaan maailman houkutuksia ympärillään. Hän elää maailmassa, muttei maailmasta.







Joh. 17:15  En minä rukoile, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että sinä varjelisit heidät pahasta.
Joh. 17:16  He eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään maailmasta ole.


Synti liittyy aina lakiin siinä mielessä, että synti on lain rikkomista so. laittomuutta. Laki paljastaa ihmiselle synnin. Kun ihminen pyrkii pois Jumalan laeista, hän pyrkii vastustamaan Jumalaa ja elämään itselleen mieliksi, palvellen silloin omia himojaan.





1. Joh. 3:4  Jokainen, joka tekee synnin, tekee myös laittomuuden; ja synti on laittomuus.
1 Tim. 1:
8 Me tiedämme, että laki on hyvä, jos sitä käytetään lain tarkoituksen mukaisesti. [Room. 7:12]
9 Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan lain ja järjestyksen rikkojien, jumalattomien ja syntisten, rienaajien ja pyhänhäpäisijöiden, isän- ja äidinmurhaajien, tappajien, [2. Moos. 21:12,15,16; 3. Moos. 18:22, 3. Moos. 19:11,12]
10 siveettömien, miesten kanssa makaavien miesten, ihmisten sieppaajien, valehtelijoiden, valapattojen ja ylipäänsä kaikkien sellaisten takia, jotka toimivat vastoin tervettä oppia. [1. Tim. 6:3; 2. Tim. 4:3; Tit. 1:9, Tit. 2:1]
11 Näin sanoo iäti ylistettävän Jumalan kirkkautta julistava evankeliumi, joka on minulle uskottu.




KUINKA VARJELTUA PAHALTA?

2 Kor. 6:
14 Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa; sillä mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä?
15 Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar? Tai mitä yhteistä osaa uskovaisella on uskottoman kanssa?
16 Ja miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, niinkuin Jumala on sanonut: "Minä olen heissä asuva ja vaeltava heidän keskellään ja oleva heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani".
17 Sentähden: "Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani
18 ja olen teidän Isänne, ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra, Kaikkivaltias".

Joskus on tarkoin mietittävä, missä vaeltaa ja kuinka valvoo omaa hengellistä kasvuaan. On tärkeää olla kuuliainen Jumalalle ja Hänen käskyilleen. Rukous, Sanan lukeminen ja uskovien yhteys ovat edelleen uskovan kasvun kulmakiviä. On tärkeää olla mukana Arkissa, kun myrskyt ympärillämme kiihtyvät.

Rukoile kanssani:

Isä, rukoilen Sinua Jeesuksen nimessä. Kiitos, että Sinun tahtosi on varjella minun uskoni niin, etten lankea takaisin syntiin ja laittomuuteen. Anna Pyhän henkesi johdattaa minut totuuteen, rakkauteen ja yhteyteen niiden kanssa, jotka puhtaasta sydämestä etsivät ja palvelevat sinua. Anna minun syntini anteeksi ja paranna haavani. Kiitos, että olet luvannut viedä alkamasi hyvän työn ihanaan päätökseen myös minun kohdallani. Aamen.



Kommentit

Suositut tekstit