NAINEN & MIES - TAIVAALLINEN KUTSU

Sain olla mukana Vapaakirkon työntekijäpäivillä Kiponniemen leiri- ja kurssikeskuksessa Vesangalla.  Oli ihanaa saada kokea kuuluvansa joukkoon ja ammentaa lämpöä, mitä ilmapiirissä huokui.  Ikävä kyllä, jouduimme mieheni kanssa lähtemään päiviltä iltana, jolloin kaikki miehet olivat siunanneet naistyöntekijöitä omassa kutsumuksessaan.  Kirjoitan tässä kuitenkin niitä ajatuksia, mitä minussa naisen asema Kristuksessa on herättänyt jo aiemmin ja syventänyt entisestään, osittain myös näiden työntekijäpäivien annin myötä.

Rakas kotikirkkoni voi olla valona ja suolana tässä maailmassa näyttämässä Rakkauden tienviittaa ja valoa hukkuvan maailman keskellä.  Mies, joka rakastaa vaimoaan, on valmis uhrautuvaan rakkauteen siinäkin mielessä, että nostaa hänet takaisin rinnalleen, antaa hänelle sen kunnian, mikä hänelle Jumalan tyttärenä ja naisena kuuluu.  Jeesus näytti esimerkin.  Häntä seuraamalla me muutumme yhä enemmän Hänen kaltaisekseen.  Siinä on Rakkaus!
Efe. 5:

25 Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,
26 että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta,
27 saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton.
28 Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä.
29 Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa,
30 sillä me olemme hänen ruumiinsa jäseniä.

Samalla tahdon sanoa myös meille naisille: - ei jätetä miehiämme yksin.  He tarvitsevat meitä.  Jumalan tahto on, että miehemme ovat meille Jumalan jälkeen se seuraava kumppani, jonka kanssa olemme valmiit taisteluun yhdessä.  Myös lapsiamme ajatellen: - lasten koti on vanhempien suhde.  Eivät niinkään ulkoiset olosuhteet.  Suhteet luovat lapsillemme kodin; myös seurakunnissamme.  Vastuu on meillä.  

NAINEN JA MIES PARATIISISSA

Jo luomiskertomuksessa voimme nähdä, kuinka Jumala loi sekä miehen että naisen omaksi kuvakseen ja antoi heille tehtävän.  Molemmat asettiin hallitsemaan luomakuntaa yhdessä.  Missään ei tule ilmi, että mies olisi jotenkin auktoritaarisemmassa asemassa tässä, vaan he olivat yhtä.  Molemmilla oli valta ylitse luomakunnan ja he elivät saumattomassa yhteistyössä sekä toistensa että Luojansa kanssa. (  1 Moos. 1: 27-  ).



Mies ei löytänyt kumppania eläinkunnasta.  Hän antoi nimet eläimille, mutta sisällä oli tyhjyys.  Kukaan ei täyttänyt tuota aukkoa hänen sisimmässään.  Jumala antoi hänelle lopulta avun, joka oli juuri hänelle sopiva.  Kun mies näki naisen, hän totesi:  -Tässä se on!  Hän tunnisti jotakin sellaista, mitä ei aiemmin ollut kyennyt tunnistamaan.  Yksinäisyys poistui.  Mies tarvitsi naisen jakamaan kanssaan paitsi saamansa tehtävän, myös jakamaan Jumalan kuvana ja  kirkastamisena toimimisen.
He yhdessä edustivat Häntä luomakunnassa.


Syntiinlankeemuksessa tämä yhteys murtui.  Meille kerrotaan, kuinka synnin seurauksena molemmat karkoitetaan paratiisista ja seurasi myös muita ikäviä tuomioita: nainen joutuisi miehensä valtaan ja synnyttämään kivulla lapsensa.  Koska nainen lankesi, mies ei voinut enää luottaa naisen kykyyn tehdä oikeita valintoja.  Nainen johdatti harhaan.  Tekeekö mies aina oikeita valintoja?  Ei suinkaan.  Myös mies oli osallinen lankeemuksesta.  Hänkin teki väärin.  Hän ei kyennyt vastustamaan houkutusta, vaan oli sidoksissa vaimoonsa.  Hän joutui myös tuomion alle.   Enää maa ei tuottaisi hänelle hedelmää muutakuin kovan työn kautta.

MITÄ TÄMÄN JÄLKEEN ON NÄHTÄVISSÄ?

Tämän jälkeen se kuva Jumalasta, mika alun alkaen oli nähtävissä, rapistui keskuudessamme.  Mies alkoi takoa maata ja hallita voimalla sekä vaimoaan että luomakuntaa.  Nainen alistui ja synnytti lapsia.  Hänen majesteettisuutensa joutui lokaan.  Tultiin siihen pisteeseen, mistä Nooan kertomus kertoo meille:  Koko maa oli täynnä pahuutta ja Jumala päätti tuhota sen, mitä oli luonut.  Nooa perheineen sai kuitenkin armon Jumalan silmissä.  Onneksi näin!

Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala teki uuden liiton koko luomakuntansa kanssa.  Hän päätti antaa uuden mahdollisuuden.  Yhä ihminen kuitenkin jatkoi elämäänsä enemmän tai vähemmän lankeavana ja erehtyväisenä.   Nainen ja mies eivät edelleenkään päässeet balanssiin, sillä paratiisi oli taaksejäänyttä elämää.


MITÄ TAPAHTUI, KUN KRISTUS TULI MAAILMAAN

Jeesus tuli ja teki tyhjäksi Perkeleen teot.

Joka syntiä tekee, se on perkeleestä, sillä perkele on tehnyt syntiä alusta asti. Sitä varten Jumalan Poika ilmestyi, että hän tekisi tyhjäksi perkeleen teot.

Efe. 1:
8 Tätä armoa hän on ylenpalttisesti antanut meille kaikkinaiseksi viisaudeksi ja ymmärrykseksi,
9 tehden meille tiettäväksi sen tahtonsa salaisuuden, että hän, päätöksensä mukaan, jonka hän oli nähnyt hyväksi itsessään tehdä-
10 siitä armotaloudesta, minkä hän aikojen täyttyessä aikoi toteuttaa, -oli yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaikki, mitä on taivaissa ja mitä on maan päällä.

Kun Kristus kuoli, Hän kaatoi maahan kaikki muurit.  Pyhä Henki annettiin Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen yhdistämään meitä toinen toisiimme ja näkemään viisaudella tuon yhdentymisen toteutumista ajassamme.  Kun Maria valitsi hyvän osan kuunnella Mestarinsa opetusta Hänen jalkojen juuressa, sitä ei Jeesus ottanut häneltä pois.  Naisellekin avattiin mahdollisuus oppia ja tulla Jeesuksen seuraajana lunastamaan paikkansa majesteetillisessa suunnitelmassa!  Kaikki tehtäisiin aikojen lopussa yhdeksi.

KUINKA OLEMME ONNISTUNEET TULEMAAN YHDEKSI?

Kun apostolinen seurakunta syntyi Pyhän Hengen vaikutuksessa alkoi tapahtua enenevässä määrin outoja asioita.  Muureja kaatui.  Nyt seurakunnassa kaikki olivat tasavertaisia.  Orja ja isäntä, nainen ja mies, lapsi ja aikuinen, kaikki olivat Kristuksen seurakunnan so. Hänen ruumiinsa täysivaltaisia jäseniä.   Kaikki olivat kutsuttuja.  Sekä Jeesus että Paavali ( joka virheellisesti on leimattu naistenvihaajaksi )  näkivät tämän yhdentymisen alkaneen.  Jos ajattelemme, mikä oli orjien, naisten ja lasten asema tuolloin, he olivat molemmat radikaaleja ja avasivat tietä yhdentymiselle.  Jostakin syystä seurakunnan järjestäytymisen jälkeen tämä suuntaus pysähtyi vuosisadoiksi ja on ollut pysähdyksissä meidän päiviimme saakka.




MIKÄ ON NAISEN TAIVAALLINEN KUTSU MIEHEN RINNALLA?

Nainen on Jumalan kuva siinä missä mieskin.  Molemmat heijastavat Jumalan kunniaa.  Jumalan tahto on asettaa heidät yhdessä palvelukseensa.  He ovat tasavertaisia ja rakkaus ajaa heitä yhä enemmän yhteen.  Siellä, missä ei ole rakkautta, siellä on eripuraa ja epätasapainoa. Siellä, missä on paljon rakkautta, on paljon yhteyttä ja jakamista.  Mies ja nainen jakavat vastuut ja tehtävät yhdessä.  
Room. 8 sanoo:

16 Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia.
17 Mutta jos olemme lapsia, niin olemme myöskin perillisiä, Jumalan perillisiä ja Kristuksen kanssaperillisiä, jos kerran yhdessä hänen kanssaan kärsimme, että me yhdessä myös kirkastuisimme.
18 Sillä minä päätän, että tämän nykyisen ajan kärsimykset eivät ole verrattavat siihen kirkkauteen, joka on ilmestyvä meihin.
19 Sillä luomakunnan harras ikävöitseminen odottaa Jumalan lasten ilmestymistä.

Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys.



Katja-Leena Klinga





Kommentit

Suositut tekstit